Isnin, 5 Oktober 2009 | By: iKhwan89

YAQUT WAL MARJAN

salam alaik..ni untuk kongsi2 ngan kekasih hati,dan kengkawan....artikel ni best...slamatmembaca...


Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa, kecuali Pencipta kita. Tetapi dalam kita bersendirian,kita beruntung kerana….Mempunyai teman/saudara yang memahami kita.Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang teman/saudara,begitulah juga dia.Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.

Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati.Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya…..?Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa…..tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai teman/saudara yang sentiasa memahami. Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.Harapan dan impian juga kita luahkan.


Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga kadang-kadang kita terlupa teman/saudara kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita.

Pernah kah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah….?Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?

Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaannya…Kerana dia juga seorang manusia. Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa.Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang teman sebagai kekuatan. Jadilah kita temannya itu….Ziarahilah dia..Hiburkan hatinya..Fahami dia..Tunaikan hak2 bersaudara..

Kita selalu melihat dia ketawa dan tersenyum,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg kita sangkakan.
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan.
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan..
Di sebalik kata semangatnya sebenarnya dia juga perlukan kekuatan..

Antara cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan.Orang yang menunjukkan kebaikan kepada anda adalah saudara yang baik. Dan orang yang menunjukkan kesalahan anda adalah saudara yang paling baik.
Persaudaraan itu mahal, kadang kerana kesibukan perjuangan, berkongsi ilmu, menyampaikan sesuatu, menjaga perbatasan, cita-cita, matlamat dan macam2 lagi, kita terlupa tentang betapa berharganya teman di sisi kita ini. Tak terasa kepentingan dan peranannya yg besar dlm diri kita. Terlupa ttg jasa2nya yg besar apatah lg yg sebesar anak hama kurus. Tidak pernah menunjukkan penghargaan walau cuma dgn hadiah murah yg kecil atau layangan kata2. Apa2 jenis perasaan pun, ia perlu pembuktian tindakan. Sy termenung panjang membaca article ni. Sy jg bukan seorang teman yg baik. Sering menyebabkan insan sekeliling terkena tempias dosa2 sy. Terlupa utk m'nunaikan hak berteman. Mengambil mudah budi dan jasa mereka. Teruknya sy..Ampun ya Allah, ampun semua..Mg Allah sudi tunjuk'n jalan beradab dgnNYA juga sesama makhluk.

Bak kata UNIC, usah biar kehilangan menzahirkan lafaz yg tersimpan. Saat itu, cuma do'a dan hadiah tanpa penglihatan yg mmpu dilahirkan. Hargailah persaudaraan kerana ia juga pemberian Tuhan buatmu, amanah btmu. Terkandung seribu hikmah, tersirat rahsia Allah..Terlalu banyak rahsia dan didikan di dalam persaudaraan. Indahnya secebis nikmat yg KAU kurnia bt kami drpd nikmatMU yg luas tak terkira. Bagaimana pula nikmat yg masih m'jadi rahsiaMU ya Allah? Subhaanallah! Baiknya Tuhan kita. Segala puja puji btMU cinta Agung..
Terima kasih ya Allah, terima kasih teman..

Tapi, jgn lupa..Teman Tertinggi, paling setia, paling memahami tentulah Pencipta kita. DariNYA juga hadir teman dan persaudaraan..

0 comments:


Ketika Cinta Bertasbih (instrument Hits) - Instrument
Mp3-Codes.com